Geld doneren

Elke financiële bijdrage is van harte welkom. We werken uitsluitend met vrijwilligers, en al onze inkomsten worden volledig besteed aan voedsel en het bestrijden van armoede.

Als ANBI-stichting is je donatie bovendien fiscaal aftrekbaar.

Voedsel en goederen doneren

We verwelkomen altijd extra voedsel donaties. Neem contact met ons op om te overleggen of we het kunnen aannemen en op welk tijdstip.

Ken je een bedrijf dat voedsel wil doneren?

'Tijd' doneren

Een paar keer per jaar hebben we extra hulp nodig, of het nu gaat om het uitdelen van flyers in de supermarkt of assisteren in ons winkelconcept.

Neem contact met ons op voor meer informatie en ontdek hoe jij kunt bijdragen aan onze missie!

Financiële donaties heeft de Voedselbank nodig om voedsel in te kunnen kopen wanneer dat niet voldoende gedoneerd wordt, om de huur en de energiekosten van haar ruimtes te kunnen betalen, om noodzakelijke investeringen inbedrijfs- en
vervoermiddelen te kunnen (blijven) doen, en als reserve, om bij beëindiging van de
activiteiten aangegane verplichtingen te kunnen blijven nakomen.
Voedselbank Maastricht heeft financiële donaties in de komende jaren nòg harder
nodig, omdat:

  • de ondersteuning vanuit Voedselbank Limburg Zuid op termijn eindig is,
    een groeiend
  • klantenbestand niet uitgesloten wordt en
  • de samenwerking met regionale leveranciers nog helemaal opgebouwd moet
    worden.
 

Groeien en zelfstandig worden vanuit Voedselbank Limburg Zuid.

De Voedselbank voor Limburg Zuid verstrekt reeds jarenlang wekelijks een gratis voedselpakket aan zeer velen. De leefgeld criteria die zij hanteren zijn landelijk vastgesteld en komen neer op circa 40% van het budget dat het NIBUD definieert als ‘bestaansminimum’. Gezinnen komen voor maximaal drie jaar voor hulp in aanmerking. De pakketten worden verstrekt via uitdeelpunten verspreid over Limburg Zuid. Op initiatief van Voedselbank Limburg Zuid is het idee ontstaan om deze grote regio op te delen een kleinere regio’s met een eigen Stichting.

Wij krijgen de tijd om hetgeen hieronder staat over verwerving van voedsel en financiële middelen op te bouwen. Dat is mogelijk door de innige samenwerking in de beginjaren waarbij Voedselbank Limburg Zuid garanties biedt. Op termijn zal hetgeen
hieronder genoteerd staat, ook voor onze Voedselbank staand beleid worden.

  • Het meeste voedsel wordt geschonken door supermarkten en voedselverwerkende en producerende bedrijven. Veelal voedsel dat kort bij de
    ‘uiterste verkoopdatum’ zit of anderszins niet (meer) voldoet aan de specificaties voor verkoop (o.a. fouten in de etikettering). 
  • Door dit voedsel in te zamelen en weer (gratis) uit te delen, helpen we ook mee aan het beperken van de stroom goed voedsel dat wordt weggegooid/vernietigd. Voor het grootste deel wordt dit voedsel opgehaald bij ‘voedselsponsors’, veelal supermarkten, in Zuid-Limburg.
  • Daarnaast komt er, via bemiddeling van Voedselbanken Nederland, voedsel beschikbaar van landelijke accounts.
  • Een derde belangrijke bron voor voedsel zijn de publieksacties.
  • Inkoop van voedsel proberen we zoveel mogelijk te vermijden; maar om een evenwichtige vulling van de pakketten te realiseren, is dat soms toch nodig. Grootste knelpunt zijn de ‘droge kruideniers waren’ (DKW, zoals rijst, pasta, soep & groente in blik of glas, broodbeleg, koffie & thee) die vanwege hun lange houdbaarheid in de winkels maar zelden ‘over de datum’ gaan.
  • Daarnaast is het aanbod van verse groente en fruit zeer wisselend.
  • Het zo ingezamelde voedsel wordt in het Regionaal Distributie Centrum (RDC) in Landgraaf gesorteerd en opgeslagen. Vanaf daar wordt onze Voedselbank bevoorraad. Het RDC fungeert ook als buffer- en overslagpunt voor het voedsel uit landelijke accounts ten behoeve van de andere voedselbanken in Midden- en Noord-Limburg.
  • Voor de financiering zijn we afhankelijk van enkele subsidiegevers en vele donateurs. Ook dit netwerk moet nog opgebouwd worden.

Bankrekeningnummer voor donaties:  NL50BUNQ2147182338